Ugrás a fő tartalomra

Borderline versus narcisztikus 1. rész

Borderline vagy nárcisztikus?
Diagnózist csak klinikai szakpszichológus állíthat fel pszichodiagnosztikai tesztek és/vagy 5-10 alkalmas terápiás keretek között történő exploráció alapján.
Ugyanakkor van az a helyzet, ahol muszáj belőni nagyjából, miről lehet szó, hogy meg lehessen találni a megoldást. Már csak azért is, mert a borderline menthető, a nárcisztikus nem. És egészen más bánásmódot igényelnek.

Az elkülönítés azért is nehéz, mert  25-37%-os komorbiditásról beszélhetünk, tehát a borderline-ok jó negyede nárcisztikus is és fordítva. Minden borderline-nak vannak nárcisztikus tulajdonságai (bár ettől nem biztos, hogy nárcisztikus), és sok nárcisztikusra jellemzőek a borderline-ok érzelemszabályozási és indulatkezelési problémái.
A két zavar között mégis minőségi különbségek vannak.

A borderline olyan, mint egy kétségbeesett gyermek.
A nárcisztikus olyan, mint egy elkényeztetett gyermek.
A borderline nagyon szeretne szeretni, csak nem jól tud.
A nárcisztikus nagyon szeretne szeretve lenni, és ezt egész jól csinálja.
A borderline-ról mindenki tudja, hogy problémás.
A nárcisztikusról a külvilág nem is sejtené, milyen nehéz ember.
Pedig a (jó színvonalú) borderline tud jól működni, ha jól bánnak vele.
A nárcisztikusnak viszont semmi nem elég, hiába bánnak vele jól.
A borderline csak krízishelyzetben esik szét.
A nárcisztikus mellett az élet hétköznapi pokol.
A borderline retteg, szorong, szenved.
A nárcisztikusnak a környezete retteg, szorong, szenved.
A borderline-t elemészti a bűntudat, ha valamit rosszul csinál.
A nárcisztikus elevenen égeti el a másikat a bűntudat oltárán, ha ő valamit rosszul csinál.
A borderline-nak a az emberek felé megélt viszonyulásai labilisak. A nárcisztikusnak a mindenkitől független, önjáró érzelmei.
A borderline dühe forró és önmaga ellen fordul.
A nárcisztikus dühe hideg és kegyetlenül a másik ellen fordul.

Mindkét zavar hasonló tüneteket produkál, de más a motivációjuk:
Nem foglalkoznak a viselkedésük másokra gyakorolt hatásával. A borderline-t annyira elsodorják az érzései, hogy ebben a beszűkült tudatállapotban „egyszerűen elfelejtkezik” arról, hogy más is érzékeli, ami történik és ez másokban is erős érzéseket vált ki. A nárcisztikust nemes egyszerűséggel nem érdekli a viselkedése másokra gyakorolt negatív hatása.
Mindketten úgy viselkednek, mintha a világ körülöttük forogna. A borderline esetében ez a megfosztottság-érzésből fakad, a nárcisztikusnál a jogosultságtudatból.
Mindketten félnek tőle, hogy elhagyják őket. Mindketten kapcsolatfüggők, önálló életre képtelen beütéssel. De a borderline-t a másik szeretete táplálja, míg a nárcisztikust a másik kihasználása.
A leglátványosabb különbség az érzelmeik kezelésében zajlik. A nárcisztikus elrejti fájdalmas érzéseit, emiatt hűvösnek, rezzenéstelennek, érzelemmentesnek tűnhetnek. Csak rutinos megfigyelő veszi észre a kontrollált viselkedés mögötti ürességet és hogy az egész egy színjáték, amit csak a díszlet időnkénti felborulása, azaz a színdarabhoz nem illő jelenetek lepleznek le.. A borderline nincs ilyen jó színész. Képtelen az érzelemszabályozásra, ami a szívén, az a száján, a világ minden rezdülésére óriási érzelmi amplitúdóval reagál. A pozitív érzelmek irányába is, amire a nárcisztikus nem képes. A borderline úgy tud örülni, mint egy gyerek, aki megkapta a játékszerét. A nárcisztikus egyetlen játéka a játékszerének a megszerzése a többiekkel szembeni vetélkedés során. De a mások legyőzése fölötti diadal rövid örömmámora illékony kielégülést okoz csak, ahogy a borderline sem sokáig boldog, mert boldogsága annyira a külvilágtól függ, hogy világa bármelyik pillanatban széteshet.

Megjegyzések

  1. Hálás köszönet, az oldal létrehozásáért, az Angol szövegek fordításba fektetett időért, energiáért. Egyszerű, világos és egyértelmű információkat nyújt a rászorulók számára. "Empata" és ( kényszeres segítőként) életem eddig szinte erről a témáról szólt (az empata és a nárcisztikus toxikus kapcsolata). Súlyos mentális és testi tünetek nyomása alatt, sok professzionális segítséggel, több száz óra önismerettel (csoportos és egyéni terápiával) sikerült kiszabadulnom ebből az ördögi körből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg tudnád írni, hova jártál terápiára? Köszönöm!

      Törlés
  2. Túlélési Tippek2017. március 25. 1:38

    Köszönöm a visszajelzést, hogy hasznosnak találod az oldalt!

    VálaszTörlés

  3. Köszönöm ezt a remek oldalt, az összes hasznos információval együtt.

    VálaszTörlés
  4. Hatalmas segítség! Minden kérdésre választ kaptam!

    VálaszTörlés
  5. Vajon lehet valaki mindkettő? A férjem néha úgy tűnik, mintha nem tudná kontrollálni magát, máskor azt érzem, pontosan tudja, miket művel. Néha úgy tűnik, hogy épp az a baj, hogy mindent triplán él meg, máskor meg teljesen érzéketlennek tűnik. (Mondjuk a gyerek 40 fokos lázánál fontosabb az, hogy ki legyen porszívózva.) Néha azt látom, hogy gyötri a bűntudat, máskor viszont, tőlem várna bűntudatot azért, amit ő tett. (Válófélben, de nem hagy önállóvá lenni, szerinte ez hiszti, és nálunk fizikai erőszak is volt - azóta kontrollálja a kontrollálhatatlan dühkitöréseit, mióta a rendőrök figyelmeztették, hogy baja lehet ebből.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, de nem egyszerre. Az állandó körforgás: nárci -> bordi -> pszichopata. Az alap a nárci, s ha jó szemed van, meg sok tudásod: meglátod a kígyó átsiklását. Csak maga a nárci stádium is állandó mozgásban van, ezért, ha megfogható is, ez egy egészséges léleknek nagyon fárasztó. A legjobb hátralépni, belátni, hogy bántalmazás: és örökre otthagyni.

      Törlés
  6. Lehet jól funkcionálo aspergeres boderline is, a maga furi formájában?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdésed már önmagában is ijesztő. :(
      Gyanítom, ha nem sikerül elrángatni orvoshoz, akkor egyszerű földi halandó soha nem fog rájönni, hogy milyen "zavar" áll a háttérben.
      Nekem is van ismerősöm, akire én laikusként mind a négy lehetőséget rámondom: nárci, borderline-os, aspergeres enyhén autista, plusz lelki bántalmazó.

      Törlés
    2. Nagyszerű összefoglaló-mennyire látsz javíthatóságot pszichoterápiával?

      Törlés
  7. Nagyon jó volt olvasni, a legjobb amit eddig olvastam, hallottam. Most kezdtem el abban reménykedni, hogy az én szerelmem mégsem nárcisztikus, hanem borderline. Nagyon szeretnék - minden figyelmeztetés és tiltás ellenére - így is vele maradni! Lehet még többet tudni a két személyiségzavar közötti különbségről? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  8. Sérültem és megtörtént, amikor hét hónapja a házasságomban nagy probléma merült fel, köztem és a férjem között. olyan szörnyű, hogy a házasság felbontására bírósághoz fordult. Azt mondta, soha többé nem akart velem maradni, és már nem szeretett. Tehát kiszállt a házból, és komoly fájdalmakon ment át engem és a gyerekeimet. Megpróbáltam minden lehetőséget, hogy sok könyörgés után visszahozzam, de minden haszontalan volt, és megerősítette, hogy döntését meghozta, és soha nem akart újra látni. Tehát egy este, amikor visszatértem a munkából, találkoztam egy régi barátommal, aki megkérdezte a férjemről. Tehát mindent elmagyaráztam neki, így azt mondta nekem, hogy a férjem egyetlen módja, hogy meglátogassam a DrIgbinovia nevű helyesírást, mert ő is neki dolgozott. Tehát soha nem hittem a helyesírásban, de nem volt más választásom, mint követni a tanácsát. Aztán adta meg az e-mail címet, amit a docigbinovia93@gmail.com a meglátogatott helyesírásról. Így másnap reggel küldtem egy e-mailt a címére, amit adott nekem, és a helyesírási követelmények biztosítják, hogy visszaszállom a férjem a két napot. Micsoda fantasztikus kijelentés! Soha nem gondoltam, hogy beszélt velem, és elmondott mindent, amit tennem kell. Aztán másnap reggel, így meglepő módon, a férjem, aki nem hívott meg az elmúlt 7 hónapban, felhívott, hogy közölje, hogy jön vissza. Milyen csodálatos!! Tehát így jött vissza ugyanazon a napon, sok szeretettel és örömmel, és bocsánatot kért a tévedésért és a fájdalomért, amit ő és gyermekeink okoztak. Ettől a naptól kezdve a kapcsolataink erősebbek voltak, mint korábban, a DrIgbinovia segítségével Így konzultálok veled, ha bármilyen probléma merül fel vele, 100% -os garanciát vállalok, hogy segít neked, hívja, vagy add hozzá őt: Whats-app: +2348144480786 a köszönet Drigbinovia ..!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele