Ugrás a fő tartalomra

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod:

1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play.
2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája.
3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik.
4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „elvesztésétől”. És ezekre irányítva a figyelmét könnyebben elérheted, amit akarsz, azaz kénytelen vagy őt manipulálni, a saját eszközével élni. Ez az a nyelv, amin szót lehet vele érteni, még ha nincs is ez kimondva.

5. És ne is mondj sokat, sőt: minél kevesebbet. Nem szabad őszintének lenned vele és feltárni a sebezhető pontjaidat vagy terveidet az önvédelemre. Ne ossz meg vele dolgokat magadról, úgyse érdekli. Ha kérdez (,hogy infot szerezhessen a manipulálásodhoz), semmitmondó dolgokkal tereld le. Pergesd le magadról, ne vonódj be érzelmileg a beszélgetésekbe, de tegyél bele annyi aktivitást, hogy ez ne tűnjön fel neki: hümmögj, bólogass, mosolyogj.

6. Az együttműködés elérése érdekében sajnos kénytelen vagy koncot vetni az egójának, nem jó ellenfél ugyanis. Ha csak lehet, törekedj a megállapodásra. Itt is érvényes az, hogy élj a saját eszközével: érd el, hogy azt akarja, amit te akarsz. Azaz manipuláld az önvédelmed érdekében.

7. Tudd, hogy ez egy harc. A túlélésedért. Ne ringasd magad illúziókba. Ez nem egy romantikus kapcsolat. Ez nem egy szeretetkapcsolat. Legyen szó a férjedről, feleségedről, anyádról, testvéredről. Felejts el minden előzetes elképzelést arról, hogy ennek milyennek kellene lenni.

8. Annak lásd a helyzetet, ami. Ő harcol az erőforrásaidért, az energiáidért, a gondoskodásodért, a figyelmedért, tehát nem értékelni fog érte, nem méltányolni fogja, amit adsz neki, hanem a legyőzöttjének, azaz az alattvalójának fog tekinteni. Mert ő arra használ másokat, hogy lenyomja őket, hogy azzal magasabbra emelkedhessen. Minden interakció arról szól, hogy ő jobbnak érezhesse magát, vagy arról (ha rejtett nárcisztikus), hogy bebizonyítsa magának, hogy te őt alacsonyabbrendűnek látod.

9. Az egocentrizmusa (énközpontúsága) azt jelenti, hogy mindent magára vonatkoztat és magához igazít. Ha arra emlékezteted, hogy más is van a világon rajta kívül, féltékeny lesz. Ő rendelkezik veled, ezt ne keverd össze a szeretettel és ragaszkodással. Te az övé vagy, az egoja kiterjesztése, aki fölött hatalmat gyakorol. Nem lesz rád tekintettel, ha mégis úgy tűnik, csak manipulál, vagy jól húztad meg a határaidat. Magától sose fog rájönni, hogy használ ki, gázol át rajtad gátlástalanul, neked kell neki megálljt parancsolni. Neki sosem lesz semmi elég, nem fog értékelni semmit. Nem fog méltányolni, és nem lesz soha igazad. Nem fog veled örülni a sikereidnek, irigy lesz, kivéve, ha dicsőséged fényében ő fürödhet. Bár igazságtalan, kénytelen vagy átadni neki, hogy learathassa a babért, ha békét akarsz és nem akarod, hogy elrontsa az örömödet valamilyen erőfeszítésedért.

10. Az, hogy ő nem értékel, nem jelenti azt, hogy nem vagy értékes. Amit ő jelez vissza rólad, róla szól, őt tükrözi. Ne vedd magadra, amit csinál. Tudd: nem veled van a baj.

Megjegyzések

  1. Hogyan lehet felvenni a blog írójával a kapcsolatot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Frissítettem a profilomat email címmel kiegészítve. De itt is megadom: tulelesitippek@gmail.com

      Törlés
  2. Ez a lista FANTASZTIKUS. Engem - szó szerint - megmentett..., köszi... :)

    VálaszTörlés
  3. Azt írod, h manipuláljam. Hogy kell azt csinálni? Ez az ő fegyvere, én sosem tudtam ilyen aljas lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen... nekem is ez a kérdés merült fel rögtön sajnos...hogyan kell azt csinálni!? Úgy lenne tisztességes, ha el is lenne példákkal magyarázva, mert ez így sajnos nesze semmi, fogd meg jól. Nem értek az ilyen aljas szőrnyűségekhez, mert nem, vagyok Nárcisz szörnyeteg. Köszönöm szépen, ha valaki elmagyarázza,hogy hogyan megy ez, mit kell tenni pontosan!? Példákkal elmagyarázva.

      Törlés
  4. Kedves SzilvássyA. Nagyon nehéz manipulálni a másikat, nekem évek kellettek, mire rájöttem. De ez is csak néha működött. Amikor már tüzet oltottam, mert az ember spontán nem tud így manipulálni szeretetből, és amikor az őszinteséget fontosnak tartja. Én odajutottam, hogy már én is hazudni kezdtem apróságokban, mikor tudtam, hogy kikapnék az igazságért, bár ő kifejezte mennyire érzékeny a manipulálásra. Közben meg ő volt ennek a nagymestere. Tudatossággal tudsz manipulálni, úgy hogy közben őt figyeled meg magadat állandóan. Meg kell érezned épp milyen hangulatban és milyen fázisban működik, épp mit érez maga iránt, jó passzban van e, vagy épp utálja magát..évek. Azt hittem ezzel jutok valamire, de csak saját magamnak okoztam kárt, mert a saját személyiségemet hamisítottam meg. Így hiába írják le, hogy manipulálni kell őket, ez tényleg csak akkor működik, ha elkerülhetetlen a kapcsolattartás...Tragikus, ezek az emberek tragikusak...És egyre több ilyet nevel ki a társadalom...elszomorító.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra. Nem tudom olvasod e még ezeket az oldalakat. Én most találtam rá. 1 éve tudom, hogy a férjem rejtett nárci. Napi harcokat vívok. Van 2 gyerekünk. Lépni nem tudok, de kezelni sem már a helyzetet. Nem tudom manipulálni őt. Mindenhez hamar alkalmazkodik. Nem tudom hogyan viselkedjek. Mit tegyek, vagy éppen ne. Nagyon lelkis vagyok, érzelmileg főleg, így mindíg tudja milyen állapotben vagyok.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele