Ugrás a fő tartalomra

Nárcisztikus tulajdonságok

Sosem lehet eleget ismételni a nárcisztikus tulajdonságokat, azok olyanok, mint a kaleidoszkóp: mindig egy kicsit más arcát mutatja ez a jelenség, olyanniyra, hogy néha hajlamosak is vagyunk elbizonytalanodni, valóban azzal van-e dolgunk.
Persze a kavicsok ugyanazok, amikből újra- és újrarendeződve más kép alakul ki, és ha eleget forgatjuk és nézegetjük a műszert, megismerjük annyira az alkotóelemeket, hogy a látszólagos szépség és változatos álca ellenére felismerjük, mivel is állunk valójában szemben.

Ezúttal Bánki György - valóban nagyszerű, de mindenképpen "elég jó"-  könyve alapján ismertetem a "súlyos korai hiányérzet, frusztráció és megbántottság talaján" kialakuló nárcisztikus személyiségek jellemzőit.  (Bánki, 2016, 37.o.)
A DSM-V diagnosztikai kritériumai alapján a Bánki György (2016) által vázolt kép az alábbi módon néz ki:
"Az illető nagyfokú csodálatot igényel, a fantáziájában vagy magatartásában a többiek fölé helyezi és nagyszerűnek tartja magát. Nem tud együtt érezni másokkal. (...) Teljesítmény és tehetség nélkül is azt várja a tönbbi embertől, hogy felsőbbrendűnek és nagyszerűnek tartsák. Eltúlozza a sikereit, a fontosságát, szeret dicsekedni a legkülönfélébb dolgokkal, amik szerint rávilágítanak a kiválóságára. Szinte állandóan az ünnepeltségről, a hatalomról, a győzelemről, asaját éleselméjűsgéről, a szépségéről vagy az ideális szerelemről fantáziál.
Különlegesnek tartja magát akit csak hozzá hasonló különleges, fontos, esetleg magas státuszú vagy komoly presztízsű emberek érthetnek meg. Igyekszik közülük válogatni a kapcsolatait. Muszáj csodálni, függetlenül attól, hogy milyen. Jogosnak tartja, hogy vele különösen kedvesen bánjanak. Jogosnak tartja, hogy vele különösen kedvezően bánjanak, vagy az elvárásaihoz automatikusan és habozás nélkül alkalmazkodjanak. Feljogosítva érzi magát, hogy jóval többet kapjon bármiől, amire szüksége van, mint mások. Ugyanakkor nem hiszi, hogy a kiemelt bánásmódért ellenszolgáltatást kéne nyújtania vagy hálásnak kellene lennie. Mindezt(...) Ezen feljogosítottsága miatt másoka kihasznál, kizsákmányol. De csak adddig van velk szívesen kapcsolatban, amíg hasznosak a számára, amíg kaoni tud tőlük valamit. Utána inkább szabadulna tőlük. 

Társaságban a nézőpontját gyakran mindenáron erőlteti, és rendkívül frusztrálttá válik, ha nem azonosulnak vele. Ugyanakkor mások érzelmei és igényei lényegében hidegen hagyják, ami nem mindig tűnik fel, mert ha az érdekei azt diktálják, tekintettel is tud rá lenni. Ezt a másik iránti ély közömbösséget legtöbbször nem ismeri be nylítan, mert az kedvezőtlen színben tüntetné föl. Ha fülön csípik, ehyelett inkább megindokolja, miér nem törődik azzal, aki ezt várja tőle. Az egyik legalapvetőbb érzése az irigység. Mások szépsége, szeretetreméltósága, vagyona, eredmlnynyei vagy bármi egyebe olyan fényben tüntetheti föfel, mint aki nem a legtökéletesebb, vagy mint aki alulmaradt az összehasonlítsában. A különlegességének és a nagyságának a tudata ilyenkor veszléybe kerülhet, mert középút és árnyalatok nélkül gondolkodik önmagáról. Emiatt néha teljesen elboríthatja az értéktelenség érzése, és ilyenkor akár becsmérelheti is önmagát. Ezért aztán nem tud szívből örülni, ha a másiknak jó, vagy a másik sikert ér el. Legyen szó akár a saját gyerekéről. Ugyanakkor meg van győződve róla, hogy mások ugyanolyan intenzíven élik meg az irigységet, például vele szemben. Könyen válik arrogánssá, gőgössé, dölyfössé, fennhéjázóvá, kritikussá. Ha el is rejti, leginkbb felsőbbrebdűen viszonyul a környezetéhez." (Bánki, 2016, 38.o.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele