Ugrás a fő tartalomra

A rosszindulatú nárcisztikusok irigysége áldozatuk erejével arányos

Minden manipulatív technika közül az egyik legrombolóbb élmény az nárcisztikus irigységének megtapasztalása. Felfoghatatlan, hogy egy szerettünk szabotálni szeretné a sikerünket, alá akarná ásni az örömünket vagy le akarná kicsinyelni a sikereinket. Pedig ez az irigység annyira jellemző a nárcisztikusokra, hogy a most frissített diagnosztikai kritériumok közzé is felvették (a DSM-V-ben).
A nárcisztikus patológiás irigysége abból fakad, hogy mindig ő akar a legjobb lenni, jogosultnak érzi magát arra, hogy állandóan ő legyen a figyelem középpontjában. Ha bármi fenyegeti grandiózus énképét, nárcisztikusan sérül, ami kiváltja nárcisztikus dühét. Mások sikere arra emlékezteti, hogy neki mije nincs, belőle mi hiányzik, mi az, amit ő maga soha nem tudna elérni. Ebből következően bármit megtenne, hogy csökkentse azok sikereit, akik fenyegetik felsőbbrendűség érzését.
Előfordulhat, hogy kezdetben azt állítják, hogy örülnek a sikereinknek. Az idealizáló és szerelmükkel elárasztó időszakban kifejezetten hízelegnek, dicsérnek. Trófeaként hordoznak körbe ismerőseik körében, hogy saját státuszukat növeljék azzal, hogy összetartoztok. Nem okoz nekik gondot, hogy sajátjukként kezeljék a vagyonodat, hírnevedet, vagy bármely más értékedet. Ahogy azonban halad előre a kapcsolat, bekapcsol az a szükségletük, hogy leértékeljék a partnerüket és patológiás irigységük és versengésük egyre nyilvánvalóbb lesz. Ami először csak finom gúny volt a sikereid láttán, több órás pocskondiázássá fajulhat, amelyben összezúzza az identitásodat, az álmaidat, céljaidat és bármely olyan örömforrásodat, amelyre az ő hatókörén kívül teszel szert.
Sokan nem tudják, hogy a nárcisztikusok nem csak a sérülékenységünk miatt találnak meg minket de az értékeink miatt is – és nem pusztán azért, mert azokat a saját érdekeik mentén hasznosíthatják. Bármely sikered vagy örömöd kiváltja az irigységüket és azt a leküzdhetetlen vágyat, hogy legyőzzenek. Fenyegetést jelent a fölötted gyakorolt uralmukra is, hiszen ha valahol máshol találsz boldogságot és hitelesítést, az azt jelenti, hogy nincs rájuk szükséged. Ez megerősíti a vágyukat arra, hogy elpusztítsanak minket és az örömünket, hogy elvágjanak minket más olyan forrástól, ahonnan pozitív visszajelzésre számíthatunk, hogy szabadon tönkretehessék azt, akik vagyunk.
Klasszikus módja az őrületbe kergetésnek, hogy először csillogó szemmel csodál, majd dühös és irigy lesz rád a kapcsolat lekezelő szakaszában. Bármilyen látszólagos boldogságérzet, amit az elején próbál sugározni magáról csak fedősztori, amivel azt a megvetést leplezi, akinek az ereje által fenyegetve érzi magát.
A patológiás irigység nárcisztikus jelei lehetnek:
·         Sikeredet arra használja, hogy menő barátnőt/barátot tudhasson magának, de közben lenézi az eredményeidet.
·         Gyakran verseng veled; ha elmeséled, mit értél el, gyorsan felhoz valami még jobbat, még nagyobbat, hogy a te sikered eltörpüljön az övé mellett. Semmi nem elég jó vagy különleges, amit te csinálsz, vagy dicsér egy darabig, de belefárad és annál inkább leveri rajtad.
·         Nagyon rossz vesztes sportban, gyerekesen viselkedik, hogy nyerhessen, megkérdőjelezi a képességeidet, akár sértegetésig.
·         Arrogánsnak nevez, ha véletlenül el mersz büszkélkedni valamivel, vagy kifejezed egészséges önbizalmadat. Gyakorlatilag a saját arroganciájukat vetítik rád ilyenkor.
·         Ugyanazt a dolgot, amit egykor nagyra értékeltek, most ócsárolnak, pusztán azért, mert belátják, hogy ők sosem lennének képesek elérni.
·         Keresztbetesz életed fontos eseményei kapcsán, pl. vitát provokál egy fontos állásinterjú előtt, amivel kikészít és amitől kialvatlan leszel. Vagy elhiteti veled, hogy alkalmatlan vagy, bezzeg ő mennyivel tehetségesebb, amivel maga számára biztosítja, hogy megőrizze a felsőbbrendűség-érzését, neked pedig önmagadban kételkedve kell helytállnod.

Érdemes észben tartani azt is, hogy a nárcisztikusok gyakran tagadják, hogy irigyek lennének, leplezni akarják, nem csak mások, de maguk előtt is, az önámítás szintjéig. Ehhez az álcázáshoz tartozik, hogy elérik, hogy áldozatuk szégyellje magát a sikereiért, öröméért, ha új kapcsolatokat teremt vagy jól halad az életben.
Ha valaki haragszik rád amiatt, mert mersz büszke lenni magadra, vagy szereted magad, örülsz az életednek, a sikereidnek, akkor nem veled van a baj, hanem vele.
Ilyen bánásmódot követve az áldozat is szabotálhatja saját boldogulását. Elkezdi titkolni sikereit és örömét, félve a nárcisztikus haragjától. De szakítás után is sokáig csengenek a fülünkben a nárcisztikusok szavai, értéktelenséget közvetítve, elbizonytalanítva minket önmagunkban. Az önbizalmunk visszanyerésében segíthet, ha tudjuk, hogy a nárcisztikus patológiás reakciója azért volt olyan erős, mert mi magunk erősek vagyunk. Minden leértékelő megjegyzésüket át kell fordítanunk arra, ami valójában mögötte van: visszajelzést ad nekünk arról, milyen értékekkel rendelkezünk, ugyanis a nárcisztikus észrevette (és szívességet tett vele), hogy mi az, amivel mi rendelkezünk és ő nem. Így lehet a bántásból erőforrást csinálni.
Egy egészséges ember eléggé biztonságban érzi magát ahhoz a saját bőrében, hogy tud örülni mások sikereinek és nem akarja tönkretenni a másik örömét. Megérdemled, hogy halad, fejlődj, kiteljesedj és ne hagyd, hogy egy nárcisztikus visszarugdosson csak azért, mert érzik, hogy ők soha nem fogják elérni ezt a szintet.
(Eredeti cikk.)


Megjegyzések

  1. Irigylem ezt a jó posztot! :-)

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes leírás. Mint a többi...
    Köszönöm.

    VálaszTörlés


  3. Ki írja ezeket a cikkeket?
    Valami csoda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túlélési Tippek2019. november 4. 13:42

      Köszi, én. :D (Viccet félretéve, szívesen bemutatkozok bárkinek, ha emailt ír.)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele