Ugrás a fő tartalomra

A komplex traumatizáció (C-PTSD) lélektani következményei

A trauma hatásai
A traumatizáció hatásmechanizmusáról való tudás, lelki működésünk tudatossága fél gyógyulás, ahogy előző posztunk is hangsúlyozta a pszichoedukáció fontosságát.
Ennek érdekében fordítottam le a trauma lélektani utóhatásait ábrázoló infografikát.

A biztonság elvesztése :  A világ egy olyan hellyé válik, ahol bármi megtörténhet.

A veszélyérzékelés hiánya: Honnan tudhatnád, mi veszélyes, ha az bánt, akiben megbíztál és neked ez számít normálisnak?
A bizalom elvesztése: Ez különösen akkor igaz, ha a bántalmazó családtag, vagy családi barát.
Szégyen: Rettentő, elsöprő erejű, bénító erejű szégyen. Gyerekként még egy iskolai feladatban elkövetett hibázás is kiválthatja a szégyenérzetet. Egy ilyen gyerek olyan felnőtté érhet, aki nem tudja elviselni, ha téved, mert annyira aktiválódik benne ez a mérgező érzés.
Az intimitásra való képesség elvesztése: A gyerekkorukban szexuálisan molesztáltak számára a szexuális kapcsolat vagy kerülendő, vagy valami olyasmi, amibe azért mennek bele, hogy elismerést kapjanak, (mivel gyerekként megtanulják, hogy a szexen keresztül kapják meg azt a figyelmet, amire vágynak), így az áldozat promiszkuus személlyé válik.
Disszociáció: Gyakori, hogy a gyerek, annak érdekében, hogy megküzdjön azzal, ami a bántalmazás során történik vele, disszociál, azaz leválasztja a tudatosságát a történésekről. Később ez megküzdési stratégiájává válik, amelyet mindannyiszor alkalmaz, valahányszor érzelmileg megterhelő helyzetben találja magát.  
A fizikai kapcsolat elvesztése a testtel: A szexuális és fizikai abúzus áldozatainak nehéz a testükben maradni. Ahogy azt Bessel van der Kolk írja a The Body Keeps the Score (A test számon tartja) című könyvében, bizonyos szempontból azt élik meg, hogy a testük cserben hagyta őket és a fizikai érzeteket kikapcsolják. Például sokáig elfelejtenek WC-re menni. Emiatt a traumatizáltak terápiájában alkalmazott olyan módszerek, mint például a jóga, nehezebb lehet számukra.
A Szelférzet (Énérzet) hiánya: Az elsődleges gondozó egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen rájönni, kik vagyunk azáltal, hogy tükröz minket. Ha ő maga volt a bántalmazó, akkor a nem tud egészségesen kialakulni a Szelfünk (önmagunkról való tudásunk) és egy Hamis Ént fogunk működtetni.
Az önértékelés hiánya: A traumatúlélők, a szexuális molesztálás áldozatai különösen szélsőséges végleteit élik meg annak, hogy különlegesek, grandiózus hiedelmeket táplálva magukról, illetve azt, hogy szennyezettek és rosszak. A traumatúlélők valóban különlegesek: mesterei a túlélésnek, de saját maguk felnagyítása nem más, mint gondosan kidolgozott védekezés annak az elviselhetetlen érzés ellen, hogy számkivetetettek és érdemtelenek a szeretetre.
A trauma újrajátszása: Újrateremtődik a gyerekkori környezet dinamikája, hasonló kimenetet várva, de másban reménykedve. Az áldozat például szinte kiprovokálja a partnere hűtlenségét, bár közben nagyon szeretné, hogy ezúttal máshogy történjenek a dolgok és ezáltal megoldódjon gyerekkori dilemmája. Ez a stratégia kudarcra van ítélve, mivel a szükséglet a múltban gyökerezik és az a jelenben nem kielégíthető. Ráadásul a másik fél is átverés áldozata lesz, hiszen az áldozat végig azt várja, partnere mikor jár el a traumához hasonló módon, azaz minden megnyilvánulását az árulás jelének fog tekinteni, ha a fenti példánál maradunk.


Forrás: http://www.echoparenting.org/the-impact-of-trauma/#web

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele