Ugrás a fő tartalomra

Nárcisztikus abúzus, mint függőség

Beszéltünk már a nárcisztikus abúzus áldozatának érzéseiről egyfajta Stockholm-szindrómaként, a érzelmi rabsággal járó traumás kötődésként, amely magyarázatot nyújt arra, hogy miért tűri el a rossz bánásmódot. Ko-dependenciát is szoktak emlegetni, azaz társfüggőséget, amely pszichológiai értelemben ugyan tágabb, és nem teljesen ugyanazt a jelenséget rejtő fogalom, mégis érdemes a függőség részére kitérnünk, ugyanis nagy kilépési lehetőség a nárcisztikus abúzusból, ha addikcióként kezeljük a jelenséget.

Mik a drogfüggőség és a nárcisztikussal való kapcsolatban élés közti legfontosabb párhuzamok?

Máté Gábor drogfüggőkkel foglalkozó kanadai-magyar pszichológus szerint
"az addikciók sokkal inkább szólnak a valami iránti sóvárgásról. mint az adott dolog birtoklásáról." (Máté G, 2012, 168.o.)
Nárcisz birodalom himnuszának választhatnánk Adele "Rolling in the Deep" We've almost had it all" refrénű dalát, ahol a hangsúly a majdnem-en van. Mert amit akarunk a nárcisztikusoktól az épp az az illúzió, amit valójában soha nem fognak valóra váltani, de a várakozás egy darabig magasan hőfokon tart és a reményért nagy árat fizetünk.
Vágyunk a tökéletes (testű és eszű, státuszú) párra, aki minden reményünk és óhajunk beteljesítője, úgyhogy cuppanunk is a nárcik által hintett csillámporra, hiszen amit ígérnek, az a csodák valóra válásának ígérete. Az egész folyamat lényege a mézesmadzag lassú mozgása az orrunk előtt. Ez maga a függőség, a vele járó megemelkedett adrenalinszinttel és azzal a röpke - örömhormonokat termelő - pillanattal, amikor vet nekünk valami kielégülésféle koncot a nárcisztikus, épp abban a tizedmásodpercben, mielőtt belátnánk, hogy sóvárgásunk soha nem fog kielégülni. A nárcik varázsa az általuk magasra korbácsolt érzelmekekben rejlik, csak azt sokszor nehezen vesszük észre, hogy ezeket a hullámokat épp a beteljesületlenség tartja magasan.

De nem csak az a baj, hogy nem váltja valóra reményeinket. Hanem az, hogy amit igazán keresünk - "megszabadulni az üresség, az unalom az értelmetlenség, a kínzó vágy, a kiszolgáltatottság és a fájdalom érzésétől" - az ezen a módon - rajtunk kívül álló személytől, szertől vagy tevékenységtől függően - nem lehetséges. Ahogy Máté fogalmaz: "Az addikció külső okának - legyen az kábítószer, gyógyszer, tárgyak vagy tevékenység - rabigája azért jön létre,mert elérhetetlen az a nyugodt, sóvárgásmentes állapot, amelyre a függő személy vágyik." (168.o.) Vagy ahogy Máté által idézve Dr. Thomas Hora írja:
"Az addikció lényegében úgy határozható meg, mint olyan erőfeszítés, amelynek során az élet nehézségein külső gyógymódokkal próbálunk meg úrrá lenni.... Sajnos ezek a külső eszközök - amelyek segítségével kellemes élményeket szeretnénk megtapasztalni - kétélű fegyverek: egyszerre jók és rosszak is. Egyetlen külső gyógymód sem képes úgy javítani az állapotunkon, hogy közben ne rontson rajta." (Hora, idézi Máté, 2012, 157.o.)
Tehát ha a nárcisztikus személyétől tesszük függővé a boldogságunkat, vállalkozásunk eleve kuracra van ítélve. Nem azért, mert nem tudja teljesíteni (mert nem tudja), hanem mert senki nem tudná. És mert "az addikció a szenvedély sötét utánzata". A nárcisztikusok okozta szenvedést könnyű összetéveszteni a szenvedéllyel. Máté Gábor így segít megvilágítani a különbséget:
"A szenvedély ad és gazdagít, az addikció meglop. A szenvedély az igazság és megvilágosodás forrása; a függőség a sötétségbe vezető kapu." (Máté, 2012, 172.o.)
Hogy honnan tudhatod, hogy a karmikusan és lélektársilag neked rendelt megváltó szerelem lépett be az életedbe vagy egy tested-lelked csontig lerágó energiavámpír? "Körül kell nézni. Közel állnak-e most hozzám szeretteim, hogy a vágyam kielégült, vagy elszigeteltebbek lettünk egymástól? Tényleg az lettem-e, aki valójában vagyok, vagy ürességet érzek?" (Máté, 2012, 171. o.)

Annak idején, amikor a cigiről akartam leszokni, sokat segített Alan Carr azon gondolata, hogy nem azért hiányzik a cigi, mert valami jó dologtól fosztom meg magam, azaz nem valami csodaszerről mondok le, ami megnyugtat, ha ideges vagyok, hanem azért vagyok ideges, mert nem gyújtok rá. Applikáld ezt a gondolatmenetet a nárcira és hátha le tudod tenni. Csak az elvonási tünetek kínzó időszakát kell kibírni. :) (És ne felejtsd: függőségek esetén csak a TELJES önmegtartóztatás működik... Azaz máris a no contactnál vagyunk megint végkövetkeztetésként.)


Megjegyzések

  1. Kedves szerző...nem a cikkrol irnek csupan annyit h.lehetne-e mas hatteret valasztani?
    A cikkek fantasztikusan jók,lényegretörők, emeszthetően hosdzuk bar birom a gyűrodest es a hosszabat de ez pont jó. Minden ok!
    Aki meg tőkeletesen lat nehezen erto, de a tul apro betű vagy a nem megfelő hatter terheli az idegrendszert es rontja az olvasási sebességet.
    Nem csak szurke a hatter, amibe a betű beleolvad de még kockás is.
    Egy erősebb fekete betű es egy feher v.halvanysarga v.barmilyen nagyon halvany szin az olvasast megkonnyitené.
    Elnezest az észrevételert.
    Köszönom turelmét es megertését@
    Tobabbi szep es csodas napot!
    Es tovabbi sok jo cikket nekunk.
    Szeretettel es üdvozlettel:
    Magdi

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevtételt, meglátom, mit tehetek! :) A mobilos verzióval nem kalkuláltam, ott valóban a szürke kockás háttérre vannak ráírva a betűk.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Magdi, megváltoztattam a hátteret, remélem, így könnyebben olvasható.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele