Ugrás a fő tartalomra

Láthatatlannak lenni - áldozattá válni?

Nárcisztikus abúzus áldozatává bárki válhat, bár bizonyos gyermekkori sérülések kiszolgáltatottabbá teszik az embert arra, hogy bántalmazó kapcsolatban találja magát.
Az egyik ilyen jelenség az a fajta érzelmi elhanyagolás, amikor a gyerek azt érzi, hogy környezete nem veszi észre őt és a szükségleteit, ő nem fontos, azaz gyakorlatilag láthatatlan, nem létezik szülei számára. Ez komoly pszichés következményekkel jár, ugyanis az egészséges testi-lelki fejlődéshez alapszükséglet lenne, hogy lássanak, érzékeljenek bennünket, elismerjék a létünket, tükrözzék a lényegünket.
Így az állatvilágban tapasztalható egyik alapvető túlélési stratégiával szemben, ahol az egyed beleolvad környezetébe és észrevehetetlenségével védi magát a támadástól, az emberi fajnál ez a túlélőstratégia visszafelé is elsülhet.
Alapvető érzelmi igényünknek a kielégületlensége ugyanis hajlamossá tesz minket arra, hogy bármit megtegyünk vagy eltűrjünk azért, hogy valaki észrevegyen minket. Az elhanyagolt személy ezért  fogadja, sőt néha keresi is azoknak a „ragadozóknak” a közeledését, akik megérzik a figyelemhiánynak ezt a vérző sebét. Annak, aki egész életében láthatatlannak érezte magát, katartikus élmény lesz, ha jön valaki és észreveszi, meghallgatja őt. A nárcisztikusok és/vagy pszichopaták az átlagnál jobban törekednek arra, hogy a csapdába ejtés érdekében megadják áldozatuknak azt, amire legjobban vágynak, miután letapogatták áldozatuk gyenge pontjait, tehát a kapcsolat elején figyelmes hallgatóság és élénk érdeklődést tanusító partner szerepében fognak feltűnni. Az érzelmileg elhanyagolt személy odafigyelésnek, törődésnek éli meg azt, amit nárcisztikus partnere a kontroll eszközeként fog felhasználni ellene.
Ha választani kell az abúzus eltűrése és a láthatatlanság között, ezek a személyek inkább elviselik a bántalmazást, mint hogy újra láthatatlanná váljanak azzal, hogy kilépnek a kapcsolatból. Hiszen azt feltételezik, hogy az emberek általában ignorálják őket. Az a személy, aki a családtagjai felől elhanyagolást, semmibe vevést tapasztal meg, nem tudja elképzelni, hogy a külvilág szereplői máshogy is viszonyulhatnának hozzá.
A másik forgatókönyv, amely éppúgy ahhoz vezet, hogy az áldozat bánalmazásnak lesz kitéve az az, amikor a személy nem áhítja, hanem megtagadja jogos érzelmi szükségleteit. Érzi ugyan, hogy mennyire vágyna szeretetre, elismerésre, elfogadásra, megértésre, de miután azt tapasztalja meg, hogy hiába sóvárog utánuk, csak sebezhetővé és kiszolgáltatottá teszi magát azzal, ha megéli ezeket az érzéseit, megtagadja és leértékeli őket, megveti és szégyelli magát. Ez az eredetileg énvédő, mégis bántalmazó működésmód aztán utat nyit a külvilágból érkező bántalmazó személynek, aki tulajdonképpen egy belső - bár patológiás és maladaptív - igényt elégít ki a megalázással, elhanyagolással, megszégyenítéssel.

Sok esetben egy empatikus szakember segítségére van szükség ahhoz, hogy az áldozat elfogadóan tudjon viszonyulni önmagához és le tudjon mondani a túl nagy áron megszerzett odafigyelésről és feltérképezhetőek legyenek azok a képességei, amelyek meg tudják védeni a további bántalmazástól.
A terápiás kapcsolat önmagában is korrektív élményét nyújthatja a láthatatlanságnak, hiszen ha a pszichológus elég érzékenyen és empatikusan ki tudja venni, le tudja tapogatni kliense vagy páciense láthatatlanságát, az üresség megtelhet tudatosított érzésekkel és gondolatokkal, így megszülethet egy sokkal plasztikusabb és autentikusabb személyiség, akinek identitása nem a mások igényeinek való megfeleléssel lesz immár azonos.



Irodalom:

  • Dolores Mosquera: The Effects of Feeling Invisible – Understanding the Connection with Early Attachment Disruptions and Neglect. In: ESTD Newsletter, Volume 7, Number 1, March 2018
  • Leventhal: Book Review for Germaine Guex: The Abadonment Neurosis,  In: ESTD Newsletter, Volume 7, Number 1, March 2018
  • Young, Klosko, Weishaar: Sématerápia

Megjegyzések

  1. Minden fentebb írt dologra épp a napokban döbbentem rá. A gyerekkori dolgokkal eddig is tisztában voltam, csak az összefüggést nem láttam, hogy törvényszerűen egy ilyen kapcsolatba fogok kerülni. Most láttam, hideg fejjel konstatáltam és épp túlélési stratégiák után kutattam, amikor megláttam ezt az írást. Ugyanezek, szinte ugyanígy fogalmazódtak meg a fejemben, de most, hogy leírva látom, csak bőgök és bőgök. Erős vagyok, túlélek, nem akarok szakítani. De hogyan? Lehet szeretet nélkül élni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem lehet szeretet nélkül élni, de a szeretetet nem ettől az embertől fogod megkapni. Hogy vagy most, mi történt a bejegyzésed óta?

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele