Ugrás a fő tartalomra

Szeretni nem bűn


A szeretet a létező legnemesebb, legtisztább érzelmi energia a maga eredeti, feltétel nélküli formájában.
Hogy idealisztikus maszlagnak, vagy ami még rosszabb, megvetendő gyengeségnek tűnik, az gyarló emberi természetünknek, azaz - az én olvasatomban – traumatizáltságunknak köszönhető.
Tegye fel a kezét, akinek még nem fájt, hogy szeretne, de hiába. Vagy szeretne szeretve lenni, de közönyös és/vagy nyíltan elutasító tekintetek veszik körbe.
Ezekre az élményekre bárhol szert tehetünk – újszülöttkorunkban elválasztva anyánktól, a csecsemősnővér rideg mozdulatai során, a dackorszakban szüleink dühös pillantásaival kísérve, iskoláskorunkban, ahol a kitűnő bizonyítvány alap, de „mi ez a rendetlenség a szobádban”, viszonzatlan szerelmekben, elhidegült házasságokban … azaz minden olyan helyzetben, ahol az az alapvető bizalmi beállítódásunk az élethez, hogy szerethetőek, elfogadhatóak és értékesek vagyunk és az emberek veszik a fáradtságot, hogy ezt visszatükrözzék, csorbát szenved.
Az a gyerek, aki hiába szalad lelkesen az anyukájához, hogy megmutassa neki a rajzot, amit kifejezetten neki készített, mert az ingerülten lerázza, megszégyenülve tárolja el korai – így mélyen bevésődő tapasztalatként -, hogy csillogó szemeiben ki kell hunynia a fénynek, mert valami rosszat csinált. A fiatal lány hiába nyitja ki a szívét a férfinak, az eltiporja, mert az csak a lábait akarta szétnyitni. És közben nevetség és gúny tárgyává válik naivitása miatt, hogy ugyan mégis mit várt.
És van még rosszabb. A gyermekkori szexuális visszaélés nem csak nemi cselekedet, hanem az érzelmi bántalmazás legpervertáltabb formája: a gyerek szereti a bántalmazóját. Felnéz rá, rajong érte, bízik benne. A tanárában, a nagybátyjában, az edzőjében. És amikor megtörténik a bűn – ami egy hosszú, groomingnak nevezett beetetős, manipulatív, folyamatos és fokozatos határátlépésekkel vezetett folyamat -, akkor azt hiszi, ezért ő a hibás. Mert szeretett. Szeretni tehát mélységesen mély bűn. Megbocsáthatatlan hiba.
Pedig a szeretet nem szégyen.
Ne szégyelld, hogy tudsz szeretni. Mert ez érték. Kincs. Emberlétünk lényege.
Persze nem könnyű. így ritkaságszámba megy, nem véletlen, hogy ezt az alapigazságot is belefoglalta a Harry Potter sorozatba az ihletett bölcsességgel megáldott J.K. Rowling:
Úgy van, Harry, tudsz szeretni. És azok után, amin keresztülmentél, ez csodálatos dolog. Még mindig túl keveset éltél hozzá, hogy felfogd, mennyire különleges ember vagy.
Mert a szeretethiányra kétféleképpen lehet reagálni.
Idomulsz a világ szeretetlenségéhez. Kihuny a fény a szemedben, kőfalakkal veszed körül a lelked, kőbe zárod a szíved.
A másik út azoké a szerencséseké, akik valami mély belső adomány révén akkor is tudnak szeretni, ha ezt nem tanította nekik senki, és mindazok ellenére, hogy nem szerethettek, nem szűntek meg szeretni tudni.
Szeretni akarni kockázat, mert missziód kudarcba fulladása esetén át kell élni az elutasítottság fájdalmát, és nagy a kísértés, hogy az élményt magadra vedd és személyes értéktelenségednek tekintsd.
A nárcisztikusoknak például olyan megsemmisítő élmény a szeretet – vagyis természetesen a hiánya -, hogy üldözendő ellenségként, megvetendő érzelemként tekintenek rá. Ők nem is akarják megpróbálni, hogy mindenek ellenére megtanuljanak szeretni és – ami sokszor még nehezebb - szeretetet elfogadni.
Pedig a traumafeldolgozás a trauma jelenbéli következményeinek átalakítását is jelenti. Azzal, ami volt, sokszor nem lehet már érdemben mit kezdeni. De azzal, hogy mi lesz, még igen. Újra lehet tanulni örülni és szeretni – sőt. Duálisan polarizálódott világunkban a jó értéke a rossz fényében rajzolódik csak ki igazán. Semmihez nem hasonlítható a kataklizmák túlélőinek életöröme és életigenlése. Ahogy annak a szeretete sem eltiporható, aki úgy növesztette ki magában a szeretni akarás motivációját és a szeretni tudás képességét az őt körülvevő tömény rosszindulat és szeretetlenség sötétségéből, mint ahogy a lótusz áttöri a sötét mocsár sarát és a szennyet lepergetve magáról szikrázik tündöklő hófehérségében.
Ha tudsz szeretni, megmenekült a lelked. És ezt soha, semmi és senki nem fogja tudni elvenni tőled. Még az sem, ha nincs edény, ami felfogná, ami árad belőled. A több liternyi kancsóban lévő folyadék nem fog mind beleférni a kétdecis csészébe. Hogy kinek mi a befogadókészsége, az nem a te dolgod. Hogy ki mennyire képes fogadni és viszonozni a szeretetedet, az nem a te szeretetképességedet vagy szerethetőségedet minősíti. Sérülni akkor fogsz, ha ezt elfelejted. Áldozattá akkor válsz, ha a szereteted megszűnik feltétel nélkülivé válni és az adok-kapok egyensúlyának kiegyensúlyozó tényezőjévé válik. A szeretet soha nem lehet csereüzlet tárgya. Minden más emberi interakcióban felmerülő jelenség igen: a figyelem, a gondoskodás, a segítés, az együttműködés, a méltányosság, a tisztelet, a kölcsönösség igen.
De a szeretet a világ legegyszerűbb dolga. Adod. Pont.

Megjegyzések

  1. Jó cikk , csak a végével nem értek egyet.Szeretni egyáltalán nem egyszerű , méghozzá annyira nem az , hogy vallást kellett alapítani hozzá hogy könnyebb legyen, hiszen a szeretet nem alapérzelem.

    VálaszTörlés
  2. Túlélési Tippek2019. március 23. 5:18

    Valóban nem egyszerű, mentségemre szóljon, hogy ezt egy szóval sem állítottam a cikkben. :) És igen, igen, Jézus pontosan erről beszél. De az, hogy a jézusi tanításokat igen kevesek képesek megélni és megvalósítani, nem jelenti azt, hogy a szeretet ilyen irányú megközelítésének ne lenne létjogosultsága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó elötti elötti mondat : "De a szeretet a világ legegyszerűbb dolga. " Ha ez a mondat nem azt állítja hogy a szeretet egyszerű akkor mit mond? Én erre írtam a hozzászólásomat.

      Törlés
    2. Túlélési Tippek2019. március 23. 13:21

      Nem megvalósítani egyszerű, hanem a jelenség maga egyszerű.

      Törlés
  3. Túlélési Tippek2019. március 23. 5:28

    És talán fontos, hogy ezek a gondolatok saját önismereti és mások terápiás folyamatainak az eredményeként kristályosodtak ki. Csak miután posztoltam, esett le, hogy Jézus ugyanerről beszél. Megható pillanat volt, mert magam sem gondoltam volna soha, hogy képes leszek idáig eljutni.

    VálaszTörlés
  4. hát a szeretés fontos része, hogy úgy szeressem a másikat, ahogyan neki jó. amiből érzi, hogy szeretve van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túlélési Tippek2019. március 29. 14:42

      Így van. De ha nem tudja érezni, mert nem képes rá, az a szeretet értékéből nem vesz el.

      Törlés
  5. És az sem biztos, hogy abban a pillanatban a szeretett számára világos, felfogható, hogy őt mennyire szeretik. Mert ő sem lát ki a fejéből... bizony, a szeretet szubjektív. Nem mindig sikerül úgy szeretni, ahogy a másiknak kell. Én ezt tapasztalom. Néha csak fogadjuk el és értékeljük, ami őszintén jön, nem kell, hogy pont olyan legyen, mint az álmainkban. Lehet tökéletlen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele